Hodinky Certina: Precízne, spoľahlivé a dlhodobo udržateľné

Hodinky Certina sú známe svojou precíznosťou, spoľahlivosťou a športovým charakterom. Značka športových hodiniek si počas svojej viac ako 130-ročnej histórie vybudovala solídne medzinárodné meno vďaka kvalitnému švajčiarskemu spracovaniu. Ako táto značka vznikla a vyvíjala sa? Poďte sa na to pozrieť s nami.

V roku 1888 si bratia Adolf a Alfred Kurthovci vo švajčiarskom meste Grenchen zriadili vlastný závod na výrobu hodiniek. Prvé hodinky vyrábali medzi múrmi rodinného domu. V roku 1906 nazvali bratia svoju značku „Grana“ podľa latinského názvu mesta, kde hodinky začali vyrábať. Značka okamžite získala popularitu a s tým aj niekoľko ocenení. V 20. rokoch 20. storočia sa k spoločnosti pripojili synovia Alfreda a pomohli značke zvládnuť obdobie Veľkej hospodárskej krízy.

V 30. rokoch 20. storočia začala spoločnosť používať názov Certina, pretože sa ľahko vyslovuje vo všetkých jazykoch. Názov je odvodený z latinského slova „certus“, čo znamená „istý“.

bb-ds-action-diver-c032_807_22_041_10-aqua-turtle-image-dossier-1-_860

V roku 1959 sa zrodili extrémne odolné automatické hodinky vodotesnosťou až do 200 metrov. Tým vznikli nové štandardy pre celú generáciu náramkových hodiniek. V tom istom roku sa stal symbolom hodiniek korytnačí pancier ako symbol dlhej životnosti hodiniek Certina. Po tomto období sa hodinky Certina zúčastnili expedície do Himalájí, na dno oceánu pri projekte Sealab II, či na Mount Everest s japonskou lyžiarkou Miurou.

V roku 1971 Certina vyvinula prvé hodinky na svete, ktoré zobrazujú denné biorytmy človeka – na prvý pohľad ukazuje fyzické, duševné a emocionálne biorytmy nositeľa.

V roku 1983 Certina vstúpila do novozaloženej skupiny SMH, ktorú viedol vizionársky podnikateľ a milovník hodiniek Nicolas G. Hayek. SMH sa stala poprednou svetovou hodinárskou skupinou a v roku 1999 bola premenovaná na Swatch Group Ltd.

Na nových modeloch hodiniek vyvíjaných od roku 1995 je už na prvý pohľad viditeľné, že ide o športové hodinky. Svoju angažovanosť v športe potvrdzovala táto spoločnosť aj v ďalších rokoch, a to najmä v motoristických športoch. V roku 2005 oslávila značka svoj debut vo Formule 1 ako sponzor tímu Sauber Petronas. Zároveň sa tešila zo zisku titulu majstra sveta v triede 125 ccm motocyklistu Thomasa Luthiho, ktorého sponzorovala od začiatku jeho kariéry. V roku 2015 značka rozšírila svoju prítomnosť na pôsobenie v motoristickom rally. S podporou týchto športov značka pokračovala aj v ďalších rokoch.

Spoločnosť sa však začala angažovať aj pri záchrane morských korytnačiek, podporou organizácie Sea Turtle Conservancy. A záujem o záchranu planéty sa prejavil aj pri výrobe udržateľných remienkov. Tie značka začala vyrábať v roku 2021 z plastového odpadu vyloveného z oceánov. Je to surovina pre úžasné, vysokokvalitné a extrémne odolné remienky.