Všetko o COSC certifikácii. Je naozaj dôležitá?

Contrôle Officiel Swisse des Chronomètres je nezávislá nezisková organizácia, ktorá testuje hodinky vyrobené vo Švajčiarsku. Organizácia je veľmi špecifická, pokiaľ ide o štandard hodiniek, ktoré prijme na testovanie, a ešte konkrétnejšie v tom, čo im umožňuje kvalifikovať sa na certifikáciu COSC. Ak chce značka získať certifikáciu COSC, hodinky musia byť presné na -4 až +6 sekúnd denne. Musia byť tiež vyrobený vo Švajčiarsku a z tých najkvalitnejších materiálov s najvyššou úrovňou starostlivosti.

Pôvod certifikácie COSC

COSC bola založená v roku 1973 v La Chaux-de-Fonds vo Švajčiarsku. Pred týmto dátumom každý švajčiarsky hodinársky kantón testoval svoje strojčeky nezávisle. To nemohlo poskytnúť spoľahlivé informácie kupujúcim týchto produktov, pretože testovacie normy každého kantónu boli odlišné. To znamenalo, že výsledky testovania nebolo možné navzájom porovnávať. Táto história zdôrazňuje dôležitosť COSC ako neutrálneho a spoľahlivého meradla kvality hodiniek.

Pred začiatkom testovania musia mať hodinky predložené COSC určité vlastnosti. COSC certifikuje iba strojčeky vyrobené vo Švajčiarsku. Aby bol strojček považovaný za vyrobený vo Švajčiarsku, musí byť zmontovaný a otestovaný výrobcom vo Švajčiarsku. Minimálne 60 % výrobných nákladov a 50 % hodnoty komponentov a montáže musia byť generované vo Švajčiarsku. Táto požiadavka zo strany COSC znamená, že hodinky vyrobené úplne mimo Švajčiarska nemôžu byť predložené na testovanie COSC. To ich nerobí menejcennými, ale znamená to, že strojčeky s certifikáciou COSC sú držané podľa veľmi špecifického a tradičného vysokého švajčiarskeho hodinárskeho štandardu.

Akonáhle COSC prijme podanie, bude testovať fungovanie po dobu 14 až 20 dní. Počas tejto doby bude strojček umiestnený v piatich rôznych polohách (3 hodiny, 6 hodín, 9 hodín, ciferník nahor a ciferník dole) a pri troch teplotách (8˚, 23˚ a 38˚C) . Tieto zmeny zabezpečia, že COSC bude schopný zhromažďovať presné údaje o hodinkách, ktoré simulujú to, ako ich nosia kupujúci. COSC vyvinul a otestoval všetko svoje vlastné vybavenie, aby sa ubezpečil, že je presne navrhnuté na svoj účel. Používajú vlastné nástroje, špecializované priestory, IT systémy, atómové hodiny a nepretržité monitorovanie na zabezpečenie presnosti ich testovania.

Je certifikácia COSC dôležitá?

Certifikácia COSC dáva hodinkám a ich nositeľovi prestížny pocit. Každý chronometer certifikovaný COSC má na strojčeku vyryté svoje jedinečné číslo a certifikát vydaný organizáciou. COSC je súčasťou skupiny proti falšovaniu Federácie švajčiarskeho hodinárskeho priemyslu, takže potenciálni majitelia si môžu byť istí ich pravosťou.

COSC je pre švajčiarske hodinárstvo životne dôležité, pretože zabezpečuje udržanie úrovne dokonalosti v tomto odvetví. Certifikáciu COSC získajú len tie najpresnejšie a najkvalitnejšie vyrobené hodinky, čo znamená, že len asi 6 % všetkých exportovaných švajčiarskych hodiniek je certifikovaných. Vďaka tomu sú majitelia takýchto hodiniek súčasťou veľmi exkluzívnej skupiny. Obzvlášť zvedavý zberateľ môže kontaktovať značku svojich hodiniek s certifikáciou COSC a vyžiadať si výsledky testov.