POZOR NA E-SHOPY S EXTRA VÝHODNÝMI CENAMI!

Aké sú riziká „lacných“ nákupov značkového tovaru?

Nakupovanie cez internet je dnes už samozrejmosťou, avšak táto samozrejmosť je nebezpečná. Strácame kvôli nej opatrnosť a dôverujeme aj predajcom, ktorí si našu dôveru nezaslúžia. Keď to zistíme, je už neskoro na nápravu a nám ostane len prepočítať straty a poučiť sa.

Na čo by ste si pri nakupovaní v e-shopoch mali dávať pozor?

EXTRA VÝHODNÉ CENY

Ak na internete nájdeme vec po ktorej túžime za polovičnú (!) cenu, je to ako výhra v lotérii. Práve tu si však treba dať pozor! EXTRA VÝHODNÉ CENY SÚ PRVÝM VAROVANÍM, ŽE NIEČO NIE JE V PORIADKU. Najmä ak sa jedná o značkový tovar. Značkoví výrobcovia totiž ceny znižujú len v plánovaných akciách, inak by znížili hodnotu vlastnej značky. Obchody, ktoré ich výrobky predávajú od nich dostávajú aj doporučenú predajnú cenu. Tá sa síce môže odlišovať, no rozdiel nie je nikdy príliš markantný.

Ako je teda možné, že niektoré e-shopy ponúkajú značkový tovar tak lacno? Možností je niekoľko...

  • Kradnutý tovar

    Okrem morálneho hľadiska (nechcete predsa podporovať zlodejov, ale slušných ľudí) nastáva problém pri reklamácii. O 1,5 roka sa tzv. „značkový“ tovar pokazí a vy zistíte, že e-shop, v ktorom ste ho kúpili, už neexistuje. Obrátite sa preto priamo na výrobcu, avšak ten vám oznámi, že obchodník nemal tovar od nich a záruku vám neuzná. V rukách vám tak ostane bezcenná vec.
     
  • Chybný tovar

    Značkový výrobcovia robia prísne záverečné kontroly. Ak je nejaký kus poškodený (a je to vada, ktorú nemusí byť vidieť), vyradia ho. Tu tiež nastáva priestor pre špekulantov, ktorým sa môže podariť takéto poškodené výrobky získať. Predávať ich potom môžu za výhodné ceny. Naozaj si ale chcete kúpiť takýto produkt?
     
  • Napodobeniny

    Oveľa častejší prípad výhodných cien, ako by ste si mysleli. Napodobeniny pôsobia veľmi uveriteľne. Dokonca aj pri bližšom skúmaní, či počas prvých mesiacov používania. Ich skryté nedostatky sa prejavia až neskôr. Vtedy už však má obchod nazbierané pozitívne hodnotenia a môže klamať ďalších a ďalších zákazníkov.

Ak vám napodobeniny neprekážajú, budú pre vás e-shopy s lacnými cenami tzv. „značkového“ tovaru prijateľnou voľbou. Ak však máte záujem o reálnu značku (a zodpovedajúcu kvalitu, vzhľad, servis atď.), mali by ste sa e-shopom s extra výhodnými cenami oblúkom vyhnúť.

NEKOMPLETNÉ ÚDAJE

Internetové obchody majú zo zákona povinnosť zverejniť na svojej stránke kompletné údaje VRÁTANE FYZICKEJ ADRESY. Pochybné e-shopy tieto údaje nemávajú kompletné. Pôsobia však tak dôveryhodne, že vás ani nenapadne ich kontrolovať. Na ich prvých stránkach vás okamžite upútajú kontakty (avšak IBA telefón + email), garancia originality, vlastného servisu, záruky vrátenia peňazí či články o rozdieloch medzi značkovým tovarom a napodobeninami. Veľmi presvedčivo pôsobí aj uvedenie SOI ako orgánu dozoru. Keď vás zavalí také množstvo dôveryhodných informácií, ľahko zabudnete skontrolovať existenciu reálnej adresy.

Na stránke by malo byť uvedené:

  • telefónne číslo, emailová adresa e-shopu,
  • obchodné meno a sídlo podnikania, IČO, IČ DPH, označenie registra v ktorom je zapísaný
  • adresa, na ktorej môže spotrebiteľ tovar reklamovať (ak je iná ako adresa sídla)
  • Obchodné podmienky a Reklamačný poriadok

AKO ZISTIŤ DÔVERYHODNOSŤ

  • Dôveryhodnosť e-shopu
    Okrem vyššie spomínaných vecí sa zamerajte aj na dĺžku existencie. Platí pravidlo: čím dlhšie e-shop existuje, tým je dôveryhodnejší. V takom prípade sa dá odpustiť aj zopár zlých hodnotení, pretože ak je e-shop na trhu aspoň 10rokov, určite urobil aj zopár chýb (všetci ich robíme). Avšak skutočnosť, že stále existuje znamená, že sa snaží podnikať čo najpoctivejšie – aj voči zákazníkom, aj voči dodávateľom. Práve takéto e-shopy by sme mali svojimi nákupmi podporiť a dať im tak možnosť ďalej sa zlepšovať.

 

  • Dôveryhodnosť tovaru
    Dôveryhodnosť tovaru vám prezradia detaily. Bol dodaný v originálnom balení? Mal priložený certifikát pravosti? Mnohé spoločnosti začali kvôli množstvu napodobenín pridávať k drahším modelom svojich tovarov certifikáty. Zistite si pred kúpou či sú k modelu o ktorý máte záujem takéto certifikáty pridávané a či ich poskytuje aj e-shop, ktorý ste si vybrali.


Naša spoločnosť je na trhu už takmer 30rokov. Získali sme počas nich cenné skúsenosti a nadviazali s dodávateľmi vzťahy založené na vzájomnej poctivosti a fair-play. Len vďaka nim sa môžeme osobne zaručiť za skutočnú originalitu každého produktu, ktorý ponúkame.

Veľmi si ceníme dôveru, ktorú nám preukazujete. Pomáhate nám ňou dokazovať, že pracovať poctivo sa stále vypláca.

Z CELÉHO SRDCA VÁM ĎAKUJEME, že si spomedzi takého veľkého množstva ponúk vyberáte práve nás. ❤️